Беглик Таш - духовен център на атлантидите?

Това е теорията на руснака Алексей Шадрин - президент на Международната асоциация по регрисионна терапия за професионалисти. Той обосновава твърденията си във филм, сниман за Беглик Таш. В него е направен паралел за мястото като духовно средище на траките, за което говори Цоня Дражева - директор на Регионален бургаски музей. Филмът бе презентиран в Нощта на учените, която се проведе за първи път в Бургас.

 

Според теорията на Шадрин антлантидите са имали дохувен център на всеки континент - Шамбала в Азия, Египетските пирамиди в Африка и такива в Южна Европа, като най-запазеното е Беглик Таш. Той твърди още, че след изчезването на атлантидите мястото е било използвано за обсерватория.

Според Цоня Дражева мястото е духовен център на траките. На определено място в светилището те са извършвали жертвоприношения. То съдържа и 16 каменни елемента, които наподобяват на тези в Стоунхендж с тази разлика, че нашите са по-стари. Те показват и календара на траките, според който месецът се е състоял от 22-24 дни.

Цоня Дражева сподели, че не се е срещала с Алексей Шадрин и не може да коментира неговата теория. "Атлантидите са същества от митологията и е нормално да се търсят следи на такова място като Беглик Таш", смята Дражева.

Шестокласникът от природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" Петър Атанасов твърди, че Атлантида не е била унищожена. Тя се е разделила на две - едната част е днешна Австралия, а другата е скрита между Африка и Америка. "Атлантидите са съществували. И днес ги има на места като Шамбала. Използвали са ни, за да ни изучават и продължават да го правят и сега", смята ученикът. Според него е имало и други раси преди човешката. Петър мечтае да стане археолог и да проучи гробницата на Озирис, която също според него е свързана с атлантидите.