Белите щъркели дойдоха преди Първа пролет в гребния канал на езерото Вая.  Предвестниците на пролетта споделяха нощувката на малките корморани в морския град. На тръстиките в канала, свързващ Бургаското езеро с Черно море, орнитолозите преброиха 6 430 екземпляра от вида  застрашен от изчезване в света. Това е едно от най-големите струпвания на малки корморани в страната ни. Езерата на Бургас предлагат идеални условия през зимата за вида – храна и места за почивка. Според орнитолозите броят на малките корморани ще започне да намалява през следващите няколко седмици, защото птиците ще поемат път към местата си за размножаване. В Бургас е доказано гнезденето само на 19 двойки малки корморана. Местата, където те отглеждат своето потомство са защитена местност "Пода" и северозападната част на Бургаското езеро.

 

 

Пролетта със сигурност скоро ще бъде в страната ни, защото през почивните дни в Бургас бяха видени и два сиви жерава. Птиците са наблюдавани на територията на защитена местност "Узунгерен". Те вече са поели своя път по прелетната магистрала Виа Понтика. Сега летят  на север към Украйна и Русия, където вида гнезди. Сивият жерав е прелетен вид за страната ни и е голяма рядкост наблюдението му по време на миграция. За пръв път толкова рано в Бургаските езера бяха наблюдавани и два вида рибарки – белобузата и речна рибарка. И двата вида гнездят в езерата на Бургас.

Участниците в редовния мониторинг на Бургаските езера, който се извършва в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС, спасиха и един малък корморан оплетен в бракониерска мрежа, поставена в езерото Вая. В същата тази мрежа беше открит и мъртъв екземпляр от застрашения вид.

Типично за това време на годината в Бургаския езерен комплекс най-многочислени бяха кафявоглавите потапници, белочелите водни кокошки – лиските, както и големият гмурец.