Безплатни карти за паркиране за хора с увреждания Те дискутираха проблемите с движението в града.

 

Участниците начертаха проблемите зони в Централна градска част и комплекс "Възраждане". В дискусията взеха участие и представители на сектор "Пътна полиция", общинска фирма "Бургасбус", общинско предприятие "Спортни имоти, паркинги и гаражи", общински експерти по транспорт и устройство на територията.

"Нямаме амбицията да вземаме сами решения, а искаме допитвайки се до най-широк кръг хора, да стигнем до най-ясната концепция", заяви по време на срещата инж. Марков. Той добави, че вече трета година Общината се опитва да направи улиците в града максимално удобни както за водачите, така и за пешеходците. Част от усилията в тази посока е и разработената от администрацията проектосхема с достъпни пешеходни маршрути.

След като се запознаха с нея, участниците в дискусията дадоха конкретни предложения за включването на нови улици и кръстовища, съобразно нуждите на хората с увреждания. Всички предложения ще бъдат обсъдени от общинска администрация и ще бъдат определени приоритетните. Те от своя страна ще бъдат включени в програмата за реализация на Общината.

Да се повиши контролът върху неправилно паркираните автомобили и да се следи за прилагането на санкции, се договориха участниците в срещата.

До момента Община Бургас е осигурила 120 звукови устройства с дистанционно управление на хора със зрителни увреждания. Те могат да ги използват за задействане на сигнализация при пресичане на уличното платно и при посещение на обществени сгради. Със звукови сигнализатори за такива дистанционни устройства са снабдени 17 светофара и 52 сгради.