Прожекциите са този петък в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Снимки Община Бургас

Прожекциите са този петък в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Снимки Община Бургас

Две безплатни кинопрожекции очакват бургазлии в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на 13-ти януари. В петък от 18.30 часа в конферентна зала "Акад. Константин Петканов" ще бъде показан "Флорентинска нощ", 38-минутна анимация, продуцент и художник Пенко Гелев, режисьор Сотир Гелев, композитор Румен Бояджиев-син.

"Флорентинска нощ" е последната част от трилогия, която не е механично обединение на три филма. Това са три любовни истории, които се развиват в три епохи - в средата на XIX век, в края на същия век и в средата на XX век, през около петдесет години. Сюжетите са вдъхновени от европейския романтизъм. Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино. Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино. Сценарият е вдъхновен от повестта на Хайнрих Хайне "Флорентински нощи".

Същата вечер от 19.15 часа ще бъде показан "С внимание към детайла", документален филм, 78 минути, сценарист Момчил Николов, режисьор Деси Томбушева, оператор Здравко Ружов.

Филм за един от пионерите на операторското майсторство в България. Георги Карайорданов въвежда в света на киното едни от най-прочутите днес филмови оператори в България, като Емил Христов, Иван Варимезов, Константин Занков, Емилия Стоева, Георги Николов, Калин Иванов, Красимир Андонов, Рали Ралчев. Техните разкази са своеобразно признание за таланта на учителя им и отдаване на заслужена почит към труда и личността му.

Галерия