Безплатни разходки с кораби за Деня на морето във Варна "Младежки дейности и спорт" в общината Калинка Попстефанова. Ветроходен кораб "Пинта Варна" ще пътешества с малките малчугани на 21 май. На 23 май са предвидени разходки с корабите "Роял Хелена", "Пинта Варна" и "Атанас Димитров". Воаяжите ще бъдат във Варненския залив.


Морската столица ще отбележи от 21 до 24 май празника на морето с множество демонстрации с ветроходни и гребни лодки, кану, скутери, радиоуправляеми модели, сърф и др. 

В района на Морска гара – Варна ще се състои изложение на яхти, оборудване, екипировка и уреди за водни спортове. В плувен комплекс "Приморски" ще се проведат драйвинг-демонстрации за любители, които могат за първи път да се гмурнат под вода с водолазен костюм. Там са предвидени и демонстрации на всички видове водни спортове. 

По време на празника Варна ще посрещне и "БМВ Международна Черноморска гегата", в която се очакват да участват около 30 ветрохода от България, Румъния, Грузия, Турция, Украйна и Русия. Регатата пристига от Мангалия и на 21 май ветроходите ще преминат близо до варненския бряг и ще акостират на Морска гара – Варна. Заключителните гонки ще се проведат на 22 май във варнанския залив.

Празникът на морето ще даде старт на сътрудничеството между община Варна, департамент Шарант Меритайм в Ла Рошел и изложението за водни спортове Гранд Павоа, чиито представители ще бъдат официални гости в града. Заедно с тях, местната власт ще подготви Международното изложение за водни спортове – Варна 2012 година. Идеята е то да стане ежегодно. Инициативите се осъществяват в партньорство с морските институции и бизнес в града и благодарение на спонсорства, отчетоха от общината.

 

 

Днес+