Музикалният проект ще има своя бургаска премиера

Музикалният проект ще има своя бургаска премиера

Бургас ще се върне в XX век с концерта с българска градска музика "BG Vintage". Проектът представя песните от 20-те до 90-те години на миналия век в нови аранжименти - фънк, суинг, реге, джаз. Спектакълът е премиерен за града и е планиран за 12-ти октомври от 19:30 часа в Държавна опера. Той се поставя на бургаска сцена като част от програмата на "Порт Прим Арт Фест". Фестивалът на изкуствата е с организатор и инициатор гранд хотел и СПА "Приморец" с любезното съдействие на Община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков, а патрон на тазгодишното издание е актрисата Татяна Лолова.

Ето какво разказва за "BG Vintage" една от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева. Вижте и чуйте България от XX век, в нови аранжименти.

Билети на касата на НХК. За повече информация: +359 894 898 098.

- Какво е за Вас старата градска българска музика? Има ли тя място на съвременната сцена?

- Добре разказани истории - радостни или тъжни, романтични или закачливи, това е паметта за живота на моите баби и дядовци, на родителите ми, както и, истории от детските ми години. Една от първите песни, които съм научила, и която, мисля, ще помня винаги, е именна любимата стара градска песен на моя баща. Красивата, непреходна музика винаги ще има своето място, и освен че пази спомени и разказва истории, тя свързва и хора от различни поколения. Именно това искаме да изградим с "BG Vintage" - емоционален мост между публика от различни поколения.

Какво е Вашето участие в проект "BG Vintage"?

- Организация, координация, комуникация, грижа всичко да се случва по най-добрия начин, за да се чувстваме всички добре заедно, и това да усеща и нашата публика.

Как се роди идеята за него?

- Някак съвсем леко и естествено, като продължение на общия път, по който от години вървим с Мишо Йосифов (музикален директор на "BG Vintage") и Вера Шандел (която се грижи за цялостната визия на музикантите и за тяхното сценично поведение) за популяризиране на качествена музика и на една култура, в чиято основа са радостта и красотата. Голям двигател за раждането на идеята беше (е) и срещата на Мишо Йосифов с изключителните млади хора, които са част от "BG Vintage", като преподавател в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Как избрахте музикантите, които влизат в състава на "BG Vintage"?

- Избрахме ги, защото са млади, талантливи, позитивни, с блясък в очите, с отношение и обич към хубавата музика, и по-специално - и към българската музика. Защото искат да работят и да се развиват като професионални музиканти и имат голям потенциал за това, а ние искаме да ги подкрепим в началото на пътя им. Работата с тези млади хора е изключително удоволствие и много зареждаща. С изключение на Мишо Йосифов и на Велислав Стоянов - тромбон, съставът на "BG Vintage" е изцяло от музиканти, които са все още студенти, макар и някои от тях - в края на обучението си. "BG Vintage" е идея, платформа, която ще се развива, както откъм репертоар, така и откъм музикален състав, но със сигурност ще има едно основно ядро от музиканти.

Кога беше показването на "BG Vintage" пред публика за първи път?

- Първата среща на "BG Vintage" с публиката беше на 23 май, дата, която избрахме съвсем съзнателно, за да представим идеята в навечерието на най-хубавия празник - 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За наша радост, тази първа среща беше вълнуваща и много емоционална, а залата - пълна.

Каква публика събира проектът?

Ще ни се да събира публика от различни поколения, които да се срещат чрез музиката.

- Репертоарът на "BG Vintage" е достъпен и привлекателен за новото поколение, а за по-възрастните хора носи надежда, радост и сладки спомени. Срещите с публиката тепърва предстоят, досега сме имали само две - на първия концерт през май и на 2 септември в рамките на празници на изкуствата "Аполония" - и на двете публиката беше на различна възраст.

След авторската песен на музикантите от "BG Vintage" "На моята тераса" ще има ли и други Ваши нови парчета в тази отличителна за миналия век стилистика?

- Разбира се, "На моята тераса" е само свежото начало. Предстоят и още авторски парчета с текстове на български език. В каква стилистика ще бъдат е трудно да се каже предварително - Мишо Йосифов е композитор с голямо любопитство и отворен към творчески експерименти, така че може да изненада всички със следващото парче. Това, което е сигурно, е, че изненадата ще е приятна.

Кои са песните, които е бъдат изпълнени като част от проекта на "Порт Прим Арт Фест" и каква е тяхната обща продължителност?

- Песните, които ще чуят гостите на концерта на "BG Vintage", са от различни десетилетия на 20-и век, някои от тях - популярни и обичани от поколения българи, други - напълно неизвестни за публиката, трети - позабравени. Сред композициите, с които, надявам се, ще донесем радост на публиката на фестивала в Бургас, са "Снегът на спомена", "Казано честно", "Песен за кафето", "Закъснели срещи", "Когато луната изплува", "Без радио не мога", нашите (на Вера Шандел, Мишо Йосифов и мен) любими открития - "Танго за Държавната лотария" и "С таксиметър", и разбира се - "На моята тераса".