Хартиеният билет от днес вече е с нова цена. Снимка Архив Черноморие-БГ

Хартиеният билет от днес вече е с нова цена. Снимка Архив Черноморие-БГ

Билетът за еднократно пътуване в градския транспорт на Бургас от днес става 1.50 лева. Пътниците, които ще пътуват с автобусите на общинския препозвач "Бургасбус" ЕООД трябва да си приготвят тази сума срещу която ще получат хартиен билет. Тези, които имат карти, заредени с електронни билети ще се возят на цена от 1.30 лева с възможност за прикачване до 45 минути. Ако в електронната карта има зареден пакет от 50 билета цената на еднократното пътуване е 1.20 лева с възможност за прикачване до 45 минути, а при пакет от 30 билета цената е 1.25 лева с прикачване в рамките до 45 минути.

Всички ползвани пътувания чрез електронни карти са "времеви", т.е. в рамките на 45 минути пътник може да се прехвърли на друго превозно средство и да се валидира, без това да се отчете като ново пътуване. Това важи както за електронните билети, така и за абонаментите на правоимащите граждани.

Всички автобуси и маршрутки, които изпълняват курсове по линиите на градския транспорт вече са с валидатори, което дава възможност на пътуващите да се чекират с електронната си карта и да се възползват максимално от възможността за прикачване.

Монтирането на валидаторите е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява от 2008 година. В рамките на проекта бяха закупени преди няколко години и новите автобуси, които се движат по линиите в града. За закупуването им Общината участва със съфинансиране в рамките на 20 млн. лева, които осигури след като изтегли кредит. Автобусите, които са собственост на Общината, са предоставени за ползване чрез договор за наем на общинската фирма "Бургасбус". За целта дружеството плаща сумата от 2 млн. лева. Това се отразява и върху финансовия баланс на фирмата.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обеща, че ще предоговаря условията с представители на финансовия механизъм, за да може наемът за автобусите да отпадне и да не бъде в тежест на "Бургасбус". Дотогава обаче парите ще бъдат изплащани.