Бивши казарми се превръщат в административен център

Това стана ясно на среща днес с участието на министър на отбраната Аню Ангелов, областният управител Константин Гребенаров и кмета на Бургас Димитър Николов. Тя се организира от вестник "Стандарт" на тема "Бъдещето на военните имоти в Бургас".

В бъдещия център се предвижда освен сграда за обслужване на граждани да има читалище, кино зали, многофункционални сгради, зони за спорт, закрит и открит басейн. Предстои да бъде обявен конкрус за изработване на идеен проект, след което ще започне поетапното му изпълнение, каза кметът Димитър Николов. Общината и ОбС са подготвили официално искане до министерството на отбраната за предостяването на терена безвъзмездно. Единственото условие е, след като го получат военните да бъдат освободени от местни такси и данъци, които дължат на община Бургас.

Имотът, върху който се намираха бившите казарми е в списъка с т.нар. имоти с отпаднала необходимост. За тях министерството се опитва да намери стопани спазвайки един от трите критерия за това: отдаване чрез искане от страна на дадена община, подкрепено със становище на областния управител, след искане на областния управител или чрез продажба на търг при поява на инвеститор.

МО ще предостави свои имоти за разпорежднане от страна на областния управител. "С тези терени ще бъдат обезвъзмездени наследниците на собственици в Черноморец, чиито земи са били отчуждени", обясни областният управител Константин Гребенаров.

Община Бургас поиска право да ползва базата на Военно-почивния дом в Сарафово за настаняване на състави, участващи в Международния фолклорен фестивал. За сметка на това тя ще се ангажира да облагороди района.

Военният министър обяви, че ще се разпродават и апартаменти в Средец и Равнец. Право да ги купят ще имат бивши или настоящи военни, както и други лица. В Равнец първоначалната цена се определя като съвкупност от данъчната оценка и 10% от нея.