Бизнесмени излизат на протест пред данъчното днес

Той ще пролъджи 3 часа и ще се проведе успоредно в няколко града на страната.

 

Недоволството на бизнесмените е свързано с действията на министъра на финансите Симеон Дянков. Те ще изпратят и декларация срещу водената от него и ресорното му министерство политика.

 

Предприемачите настояват да се разграничат в КСО изпълнителите по договор за управление и контрол, които не са съдружници в търговските дружества от изпълнителите по договор за управление и контрол , които са съдружници в търговските дружества. Сред исканията им са още: да се даде избор на самоосигуряващите се съдружници, които имат сключени договори за управление и контрол с дружествата, дали да се осигуряват по ДУК или като самоосигуряващи се лица, извършващи трудова дейност в дружествата; съдружник в търговско дружество, който е вписан като управител в Търговския регистър и упражнява трудова дейност, да има право на избор на осигуряването – като самоосигуряващо се лице или по договор за управление и контрол с дружествата, с изрично договорено възнаграждение. Когато лицата избират първия вариант да се осигуряват като самоосигуряващи се, а при втория вариант върху не по-малко от минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии. В случай , че дружеството е микро или малко предприятие, то съдружникът изпълнител по ДУК да се осигурява върху сума не по-малка от 500 лева, а не върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3. от КСО, ако е по-висок  и други.

Декларацията до финансовия министър е подписана от Светлозар Николов - председател на Националната асоциация на българския бизнес.