Благоустрояме около блока с лични средства

Той и омбудсмана на града Таньо Атанасов се срещнаха днес с домоуправители във връзка със Законо за междуетажната собственост и неговото прилагане.

 

Непрекъснато валят жалби в общината за неуредени междусъседски взаимоотношения. Те касаят предимно шума, лаенето на кучета, преграждането на общи части, незаконни ремонти. Новият закон ще се опита да урегулира тези взаимоотношения. От страна на общината изразиха готовност да подкрепят домоуправителите при прилагането на нормативната уредба.

Администрацията е начертала серия от мерки, които ще афишира в тази връзка. Едната оттях е свързана с благоустрояването на района около блоковете. "Общината ще осигури част от средствата. 20 % от тях обаче ще трябва да бъдат събрани от живеещите в дадения блок или кооперация", каза кметът Димитър Николов.

По време на срещата стана ясно, че предстои паспортизация на блоковете. В момента тече и процедура по регистрация на етажната собственост. Все още твърде малко домоуправители са направили това. В РУАТОН "Приморие" са регистрирани едва 26 етажни собствености. Във "Възраждане" цифрата е едва 13 при общ брой 1000 блока старо строителсто. В РУАТОН "Зора" от 800 са регистрирани 28 блока, а в "Освобождение" от 526 - 12.