Премиерът препоръча болниците да се презапасят с облекла и очила. Снимката е илюстративна

Премиерът препоръча болниците да се презапасят с облекла и очила. Снимката е илюстративна

Ако трябва да се увеличи пътеката за COVID, презапасете се с облекла, с очила, каза премиерът Бойко Борисов на среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с корона вируса. В нея участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев. Те го запознаха с повишаване на случаите на заразени с инфекцията в страната. Според доц. Кунчев, въпреки че броя на случаите у нас е доста висок той не е по-голям в сравнение с тези в съседните балкански страни.

Премиерът разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. В момента болниците, в които има COVID отделения за лечение на болни получават по 650 лева за пациент.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. "Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.