Бойко Борисов (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха обекта в началото на строителните дейности преди година и половина. Снимка Архив

Бойко Борисов (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха обекта в началото на строителните дейности преди година и половина. Снимка Архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще направи изненадваща визита в Бургас днес. Новината бе обявена тази сутрин от пресцентъра на партията в морския град. Като причина за посещението му се посочва, че той ще посети детелината на северния обход на Бургас (от автомагистрала "Тракия" към обхода), за да провери докъде са стигнали строителните дейности.

Строителните дейности по проекта, по който се работи от години, стартираха в края на януари 2021 година по време на мандата на Борисов като министър-председател. Тогава имаше уверението, че едното платно ще бъде готово още до лятото на миналата година. Реализацията на проекта по време на служебните правителства и на редовния кабинет на Кирил Петков се забавиха значително.

Северният обходен път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Срокът за изпълнение на строителството бе до средата на 2022 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът е за 57 025 630,16 лева с ДДС. Строителният надзор е възложен на Обединение "Бургас 2020", с участници: "Пътконсулт 2000" ЕООД, "ЕН АР Консулт 2000" ЕООД и "ТРИ ЕС" ЕООД. Техният договор е за 673 200 лева с ДДС.