Божидар Димитров: Дарявам мощи за построена църква

Той пристига на двудневно посещение в Бургас и региона по покана на Светия синод. Вартоломей ще бъде посрещнат на 18-ти май на летището в Сарафово от премиера Бойко Борисов. По време на визитата си патриарха ще бъде придружаван от сливенския митрополит Йоаникий и министър Димитров. Вартоломей ще бъде удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на БСУ Бургас. Той ще посети Несебър, Созопол и Свети Влас. Патриархът ще освети мястото, където ще бъде възстановена църквата "Свети Андрей в Свети Влас. Средствата за изграждането й са осигурени от строителните предприемачи братя Диневи.

 

"Работата по зографисването на църквата "Свети Власий" е денонощна и се надяваме, че ще успеем да свършим навреме за идването на патриарха", каза Йордан Динев. Той и брат му Динко Динев са финансирали строежа на храма. Мощи на свети Власий и свети Андрей бяха донесени от министър Божидар Димитров миналата година. Те бяха дарени от вселенския патриарх.

"С патриарха сме учили по едно и също време във Ватикана, макар и в различни институти", каза министър Димитров.

"Посещението на Вартоломей е важно за региона ни. Надявам се то да доведе до 5% ръст на туристи, които ще искат да минат по неговите стъпки", каза и областният управител Константин Гребенаров.

Снимка Етелка Пирева