Божидар Димитров отваря реликварий от IV век Реликварият е открит при разчистването на основата на олтарната маса.

Екипът с ръководител проф.д-р Казимир Попконстантинов и зам.-ръководител н.с. Цоня Дражева поднови преди броени дни археологическите проучвания на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" на остров "Свети Иван". Бяха извършени сондажни изкопи в основите на най-старата църква на острова, построена в края на ІV – нач. на V в.

При разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода е открит мраморен реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см. Той е внимателно изваден от леглото му и пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Според характеристиките му и другите находки в пласта около него, той се датира в края на ІV век.

При проучване на хоросановата му подложка е открита втора малка кутийка, изработена от бледожълт пясъчник, характерен за територията на Палестина. По външните й стени има надпис на старогръцки, който все още се разчита от проф. Попконстантинов. Засега със сигурност е разчетено името на Свети Йоан, което означава, че в тази кутийка са пренесени мощи на светеца и са поставени в реликвария при издигането на раннохристиянския храм.

"Това откритие ни дава уникалната възможност за първи път в България да проследим целия процес на свещенния ритуал, извършван в зората на християнството в нашите земи. То доказва голямото значение на древния град Аполония-Сизиполис (Града на спасението) и в частност най-стария манастир по Черноморското крайбрежие и единствения, който носи името на "Свети Йоан Предтеча и Кръстител", обясни Цоня Дражева директор на Регионален бургаски музей.

Реликварият ще бъде отворен на 1-ви август в Археологическия музей в Созопол от специална комисия в присъствието на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и Министър Божидар Димитров, отговарящ за вероизповеданията в Република България.