Bremenna

Bremenna

Бременна в петия месец изпадна в кома след 2 инсулта, чакайки помощ от Здравната каса

лечебното заведение, а в последствие - преместена в неврология.

След прегледите станало ясно, че кръвоизливът е на възможно най-лошото място - зад лявото око, разказа бащата на момичето Красимир Димитров. Станислава е била съвсем адекватна, в съзнание и се е чувствала добре. Лекуващите я лекари обаче обяснили на близките й, че могат да се намесят, но не дават никакви гаранции за бъдещото й състояние, ако я оперират. Операцията можела да доведе до загуба на зрение, впоследствие и на говора на жената. Съществувал риск и от пълна парализа, както и от смърт.
По думите на бащата на Станислава варненските лекари са направили всичко по силите си, дори изпратили писмо до Министерство на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, който да извърши сложна интервенция, цената на която е около 30 000 лева. Докато очаквали да дойде отговор обаче втори инсулт покосил Станислава на 29 април и оттогава тя е в кома.
Проф. Красимир Иванов, председател на съвета на директорите на УМБАЛ "Света Марина", уточни, че помощ по случая с 27-годишната бременна наистина е поискана от държавата, но разрешение за отпускане на средствата е трябвало да дойде от Здравната каса.
Според професора, който е и новият ректор на Медицинския университет, проблемът е много по-мащабен. Става дума за извършване на минимална инвазивна процедура - стендиране на артерия, която не се поема от Здравната каса, а е непосилна за по-голямата част от българите. Един стенд струва от порядъка на 20 000 лева, поясни проф. Иванов. Според него, ако Здравната каса заплаща тази щадяща процедура, пациентите с инсулти и инфаркти биха имали много по-голям шанс, при положение, че са потърсили лекарска помощ до три часа след инцидента. Имало случаи, в които касата отпуска пари за поставяне на стенд, след като е подадена молба до Здравната каса, но в случая със Станислава Христова финансова помощ не е дошла.
Проф. Иванов отново припомни, че заради парадоксите в родната здравна система, български пациенти издържат здравеопазването в чужбина, тъй като касата отпуска пари за лечение там, но не допуска осигуряване на средства за същите интервенции у нас. Ако здравната системата в България престане да бъде мащеха за родните болници, интервенционалната неврология ще има много по-големи успехи при спасяването на хора с исхемичен инсулт, категоричен беше проф. Красимир Иванов.
27-годишната Станислава Христова има дъщеричка на 7 години - Кристина, и също като останалите от семейството чака майка си да се завърне у дома, сподели дядо й Красимир. 

Днес+