Brodilovo61

Brodilovo61

Бродилово - в подножието на вулкана

много гъста и селото остава обгърнато от нея през целия ден. Според метеоролозите, тайната за образуването на мъглата се крие в уникотото местоположение на селото. Климатът там се формира под въздействие на Черно море, Странджа планина и река Велека. Комбинацията между морско влияние, планина и влияние на пълноводна река, са причнина тук времето сутрин да е винаги влажно. А това придава на околният пейзаж мистична красота.

Brodilovo51

Гостите на Бродилово, които остават за по-дълго време, могат да посетят параклисите, намиращи се наоколо и да се разходят по бреговете на река Велека. Само на наколко километра от селото, тя става плавателна в продължение на много километри - чак до устието си. Всеки от местните жители е отличен гид. Тукашните хора най-добре могат да Ви упътят за това, как да стигнете до най-интересните места в района. А това са "Царското кладенче" и едноименната чешма до него, трите крепости, могилните некрополи, руините от стара църква край селото, хълмовете, обрасли със странджанска зеленика и лонгозната гора, напомняща за истинска джунгла.

Над селото се издига най-високият масив на Бостненското плато - връх "Голямата Папия" /502 м. /. Според геолозите той представлява кратер на изгаснал вулкан. Свидетелство за някогашната вулканична дейност са множеството отломки с вулканичен произход, разпръснати по склоновете на планината. Странджанци твърдят, че в ясно време от "Голямата Папия" се вижда Босфора. Brodilovo11Дори и видимостта да ясна, няма как да проверите дали това е вярно - сега на върха е разположено строго секретно военно поделение и достъпът е абсолютно забранен.

От Бродилово през планината има маркирани четири пешеходни туристически маршрута, наречени с поетичните имена: "Целувката на Странджа и морето", "В света на Велека", "Всред зеленото царство" и "Реката повелителка". Те са с продължителност от два до пет часа и преминават през едни от най- живописните местности в Странджа.

Текст и снимки Татяна Байкушева