Новите двойки са открити от експерта на БДЗП в опазването на хищните птици

Новите двойки са открити от експерта на БДЗП в опазването на хищните птици

Нови три двойки от световно застрашения царски орел откри екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в началото на март в района на град Сливен. С тях броят на всички двойки в страната нарасна от 29 на 32, което е рекорд за последните 20 години. За сравнение, през 2000 г., когато започнаха активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда бе едва седем.

С тях популацията на вида в района на Сливен нарасна от пет на осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява десет двойки.

Доскоро основната заплаха за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази заплаха беше премахната в повечето от най-важните за вида райони.

Новите двойки са открити от експерта на БДЗП в опазването на хищните птици – д-р Димитър Демерджиев и местния сътрудник на БДЗП Валентин Велев, като в края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки в района и при направената проверка в началото на този сезон съмненията се потвърдиха. Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.

Галерия