DSC_8828

DSC_8828

БСП: Альошата е част от живота на Бургас общински председател на БСП Бургас във връзка с разгласената чрез Фейсбук петиция на група граждани, искащи премахването му от площад "Тройката". От общинското ръководство на БСП Бургас и председателя на организацията, заявяват следното:

Петицията на групата граждани и техните исторически и културно - художествени доводи за премахването на Паметника са проява на необяснимо как събудил се по коледните празници призрак на антикомунизма и русофобията, който се опитва да възроди чрез омразата и отрицанието погубената от несполучливи политици "синя идея".

Да си бургазлия и патриот не означава да искаш и да мечтаеш да събаряш паметници. Любовта и отдадеността към родния град, предполагат и уважение към историята му, с всичките й превратности. В Бургас, за съжаление, вече има полусъборена църква, разкопан площад и заплашени от срутване сгради на училище и филхармония. Необходимо ли е да съборим и един паметник, с който живеем вече 60 години и ще стане ли градът ни по този начин по добър?

Всеки паметник носи духа на времето си. Така и Альошата е продукт на естетиката на късния сталинизъм, властващ в обществото ни през 50 - те години на миналия век. Това обаче не е достатъчно, за да го сринем до основи. Паметникът е част от архитектурната среда на града ни, част е и от новото ни ежедневие. Пред него играят деца, младежи си устройват срещи, правят се концерти. Градът ни е приел паметника и е свикнал с него. Бургазлии вече са го превърнали в част от своя живот и в своеобразна културна сцена, без да го събарят и обругават. Просто си живеят с него. И това е мъдрото поведение.