DSC_9478

DSC_9478

БСП: Няма да има наказателен вот срещу нас

проведат на 25-ти май. "Не очакваме нашите членове и симпатизанти да подкрепят АБВ, заради това, че няма наш представител в избираемата част на нашата листата", заяви областният лидер на партията Николай Тишев пред сайт Черноморие. Той е единственият представител на областта, включен в листата под №17.

Досега БСП Бургас имаше свой евродепутат - доц. Маруся Любчева. Тя изкара един пълен мандат и довършва мандата на Кристиан Вигенин, след като той бе назначен през пролетта на 2013 г. за външен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

На XIX общинска конференция на партията в морския град, която се проведе в края на януари, лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев заяви: Няма да се крия, ще се включа в евролистата. Неговата кандидатура за евродепутат бе издигната от структурата на червените в Бургас. Те поискаха и техен представител да бъде включен в избираемата зона - до шесто място. От "Позитано" 20 обаче не взеха под внимание второто предложение на бургаските социалисти. Така регионът е представен от областния лидер, но той е последен в листата. "Няма никакъв проблем с листата ни. Нормално е този път да не сме в първата половина. В предишните две листи бяха включени само кандидати от София и единствената от страната бе Маруся Любчева. Сега е ред на другите региони", коментира Тишев. Той не смята, че заради това решение на централата на БСП, червените ще подкрепят листата на АБВ. "Не очаквайте висок резултат от АБВ в Бургас и региона. Те много късно показаха на кого ще разчитат тук, това бе и последното място, където откриха свой офис", допълни Николай Тишев. Според него, АБВ няма шанс и да вкара свой евродепутат. Социологическите проучвания от последните дни обаче показват друго. Според допитване от преди два дни, АБВ и "Атака" делят местата от 14 до 17-то.

"В страната БСП ще е първа политическа сила на изборите. В региона нещата стоят малко по-иначе. В общините Руен и Сунгурларе традиционно най-много гласове взема ДПС, Трудно ми е да говоря и за община Бургас, защото тук ситуацията е доста различна. Но в останалите общини се надявам да се представим добре", допълни Тишев. Според него, членовете и симпатизантите на БСП няма да гласуват преференциално т.е. няма да се възползват от възможността да пренаредят листата на партията.