Съветникът Чанко Мирчев (вляво) и общинският лидер на БСП - Бургас Живко Господинов изразиха позицията на партията за премахване на плочата. Снимка Лина Главинова

Съветникът Чанко Мирчев (вляво) и общинският лидер на БСП - Бургас Живко Господинов изразиха позицията на партията за премахване на плочата. Снимка Лина Главинова

БСП са против инициативата за премахване на паметната плоча от фасадата на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ). Преди седмица група общински съветници поискаха плочата, която стои от десетилетия да бъде демонтирана. На нея има петолъчка и са издълбани имената на осем души с надпис, указващ че са "загинали в борбата срещу капитализма и фашизма". Предложението е на общинските съветници Георги Дракалиев (ГЕРБ), Димитър Людиев (ГЕРБ), Петко Георгиев (ГЕРБ), Станимир Апостолов (Реформаторски блок) и Виолета Илиева (ГЕРБ). Те са входирали докладната си записка и тя трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на местния парламент.

Те се позовават на чл.11 ал.2 от Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: "В системата на предучилищното и училищно образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини". "Това ясно и точно указва, че на територията на българските училища не може и не трябва по никакъв начин да бъдат провеждани агитация или поставяни агитационни материали, рекламиращи която и да било идеологическа доктрина или политически строй", пише в докладната записка на съветниците.

"Съгласни сме с трактовката, че не е редно да се прави агитация в учебно заведение. Но под агитация се разбира призив за подкрепа за лице, партия или идеология. Тази плоча сама по себе си не е агитация", коментира общинският председател на БСП - Бургас Живко Господинов.

"Тези ученици са загинали в борбата срещу фашизма и ние не виждаме нищо притеснително в тази плоча. Тези хора са част от нашата история без значение дали на някого това му харесва или не. И не смятаме, че историята ни трябва да се пренаписва", допълни Господинов.

"Не мисля, че като махнем плочата ще реалибитираме тези, които са убивали учениците, чиито имена са изписани там. Тези хора са дали живота си за по-добра България. Става въпрос за периода 1941-1945 година, когато в България е имало фашизъм", каза общинският съветник от БСП Чанко Мирчев. В двете комисии, в които той членува - Постоянна комисия по транспорт и морско дело и Постоянна комисия по бюджет и финанси тази докладна записка не е обсъждана.

От БСП обясниха, че се очаква реакция и от страна на Антифашисткия съюз по повод докладната записка.

Директорът на ПГМЕЕ: Каквото реши ОбС за плочата, това ще направим