Доставките на хлорохин ще започнат още днес за цялата страна. Снимката е илюстративна

Доставките на хлорохин ще започнат още днес за цялата страна. Снимката е илюстративна

Държавното предприятие "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД произведе първите 244 болнични опаковки хлорохин. Те бяха показани от директора на дружеството д-р Румен Софинов на министър-председателя Бойко Борисов, който заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и с директора на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов посетиха придприятието.

Д-р Румен Кофинов информира министър-председателя, че това количество лекарство ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19. Д-р Кофинов благодари на премиера, тъй като с негова помощ субстанцията за лекарството е внесена в България. Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения.

Премиерът Борисов възложи още днес да започнат доставките в цялата страна.

"Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем", заяви професор Мутайфчийски. Той информира, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

Професор Балтов заяви, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.

"Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.