Бургас обединява театри и опера на 3 града?

Според идеята Бургас ще стане Музикално-театрален център и на негово подчинение ще бъдат драматичен театър "Адриана Будевска", Кукления театър, ОФД и друматичните и куклените театри в Сливен и Ямбол. Кой обаче ще ръководи този център и дали реформата ще доведе до съкращения на щата все още не е ясно.

Според публикации в интернет издания министърът на културата Вежди Рашидов щял официално да обяви промените в средата на тази седмица. Кои театри да се закрият и кои да останат стана една от щекотливите теми, които занимава родните театрали близо година.

"Никой не може да каже, какво ще се случи, просто защото още нищо не е яно. Никой не ни е викал в София и се съмнявам, че ще има такава новина тази седмица", коментира пред репортер на Chernomorie-bg Борислав Чакринов - директор на драматичен театър "Адриана Будевска". Той е вече трети мандат начело на бургаския храм на Мелпомена, на който предстои сериозен ремонт. Парите за реконструкцията на сградата са по сметка и тя започва в края на септември и трябва да приключи през август 2011-та година. Изцяло ще бъдат подменени седалките в основния салон и броят им ще бъде намален, за да се увеличи междуредието. Ремонт ще бъде направен и на камерната зала. Предвижда строителите да влязат първо там, за да се играе през есента и зимата в салона. А когато започне ремонтът в основната зала, по всяка вероятност трупата ще тръгне на турне.