Бургас се подготвя за 24-ти май Той се организира от бургаското читалище "Асен Златаров".

На 22-ри май от Казиното в Морската градина ще бъде даден стартът на ученическата лекоатлетическа щафета. Същият ден в Кукления театър учениците от АЕГ "Гео Милев" ще представят спектакълът "Повече от думи".

Същинското отбелязване на най-българския празник – 24 май ще започне в понеделник с отслужването на Света литургия в катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Оттам ще тръгне и тържественото шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Празничният концерт ще бъде от 11.00 часа на открита сцена "Охлюва", а в 12.30 часа в залата на ул. "Александровска" 22 ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници по случай 24 май и ще бъде връчена наградата "Млад художник" за 2010 г. на името на Руси Стоянов. От 18.00 часа в кв. Лозово с концерт ще бъде отбелязана 80 –годишнината на читалище "Тракия".

Проявите по отбелязване на Празника на славянската писменост продължават и на 26-ти май от 18.00 часа в БХГ "Петко Задгорски" с инициативата "Славянска прегръдка в Бургас" – среща с поети от Русия, Македония и Украйна. По-късно от 19.30 часа в Операта е представянето на дебютния албум на бургаската група "5-те сезона".

Съвсем в духа на празника на 27-ми и 28-ми май ще бъдат представени и няколко нови книги от бургаски автори – "Тайното послание", "Пясък и канела" и "Ексил".

Снимка Етелка Пирева