Nasilie

Nasilie

Бургас в кампанията срещу насилието над жени

женско лоби (European Womens LobbyEWL), сдружение "Алианс за защита срещу домашното насилие" и сдружение асоциация "Деметра" организират 16-дневната кампания на ООН по темата. Началото ще бъде поставено на 22-ри ноември в София.

На 25-ти ноември от 10.00 часа пред сградата на община Бургас представители от неправителствени организации, доброволци и граждани от цялата страна ще настояват за ратифицирането в най-скоро време на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. 

Серия публични събития, обединени под наслов "Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!", ще се проведат в рамките на 16-дневната кампания в 33 държави на Европа и се организират от Европейското женско лоби, Съвета на Европа и с подкрепата на Финландското правителство.

Фокусът на събитията във всяка държава ще бъде поставен върху сексуалното насилие и домашното насилие. Изследвания на различни международни организации сочат, че всяка 4-та жена в света е жертва на домашно насилие. Анализ на Европейското женско лоби отчита, че едва между 2 и 10 % от жените, жертви на изнасилване се обръщат към правозащитните органи. 

Целта на предвидените дискусии е да се възприеме Истанбулската конвенция като средство за промяна и защита от насилие. Затова апелът към българското правителство е "Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!". 

Апелът за ратификация на Конвенцията представлява рамката за тазгодишната кампания срещу различните форми на насилието срещу жените в цялата страна. Същевременно, кампанията за ратификация на Истанбулската конвенция се превръща в постоянна кампания за организаторите, като проявите им ще продължат до ратификацията и изпълнението на изискванията на Конвенцията.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (станала известна като Истанбулската конвенция) е конкретен механизъм и средство за премахване на всички форма на насилие над жените, в т.ч. домашното насилие и сексуалното насилие.

Конвенцията е основана на разбирането, че насилието над жени и момичета е форма на джендър основано насилие. Конвенцията ясно и категорично обосновава факта, че е невъзможно постигането на равнопоставеност между жените и мъжете когато жените стават жертва на насилие, единствено и само защото са жени, а държавните институции стоят със затворени очи пред този проблем.

Към момента Истанбулската конвенция е подписана от 26 държави, а е ратифицирана от 7 държави-членки на Съвета на Европа. България не е сред страните подписали Истанбулската конвенция. Представителите на неправителствените организации у нас издигат своя апел към българското правителство и призовават всеки български народен представител, всеки член на Министерски съвет на Република България да даде своя глас за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа.

Всеки може да даде своя глас за Истанбулската конвенция на специално създадената Facebook страница "Истанбулска конвенция".

  • Жените на възраст между 15 и 44 години са в много по-висок риск да бъдат жертва на изнасилване или на домашно насилие, отколкото да се разболеят от рак, да станат жертва на пътен инцидент, на война или малария (Статистика на Генералния секретариат на ООН, 2008 г.), сочи статистиката.
  • В Чехия официално се регистрират по 1 или 2 изнасилвания на ден, а се предполага, че това е едва 8% от всички случаи на изнасилвания.
  • В Дания Центърът за превенция на престъпленията сочи, че всяка година се извършват 2000 изнасилвания, 500 от тях се докладват в полицията, в 300 случая се повдигат обвинения и само 150 от тях завършват с осъдителна присъда.
  • Във Франция официалната статистика сочи, че 198 000 жени на възраст между 18 и 59 години са били жертва на изнасилване или на опит за изнасилване, 250 жени стават жертва на изнасилване всеки ден, само 2% от извършителите са осъдени, само една от 10 жертви докладват в полицията, а 74% от изнасилванията са извършени от познат на жертвата.
  • В Холандия, изследване от 2012 г. показва, че 15% от жените на възраст между 25 – 70 години и 8% от жените на възраст между 15-24 години са били изнасилени най-малко веднъж в живота си.
  • Организациите от Алианса за защита срещу домашното насилие от градовете – Варна, София, Бургас, Силистра, Търговище, Русе, Плевен, Перник, Димитровград и Хасково са предоставили подкрепа през периода от юни 2012 година до момента на над 4000 жени и техните деца  чрез консултативни центрове, кризисни центрове и подслони.
  • Всяка 4та жена у нас е жертва на домашно насилие (Алианс за защита срещу домашно насилие).
  • За 54% от българите сексуалното насилие е изключително сериозен проблем (Изследване на Алфа Рисърч, 2011 г.).
  • 70% от анкетираните ученици на възраст 13 – 16 години познават  жертви на домашно насилие, сочат данни на Алианс за защита от домашно насилие от проведено изследване през 2011 г. 

От събраните данни от Алианса се набюдава тенденция към все по-тежки случаи на насилие, изискващи комплексна и продължителна работа. Увеличава се броят на пострадалите, които търсят помощ и подкрепа от малките населени места и с етнически произход.

Зачестяват случаите на домашно насилие над възрастни хора, особено в малките населени места. Увеличават се случаите на домашно насилие, осъществявано от 18 – 25 годишни лица под въздействие на алкохол или наркотици. Увеличават се случаите на посегателства срещу деца под формата на сексуално насилие и блудство. Наблюдават се и повече смесени форми на насилие, вкл. сексуална експлоатация.