Лечение на болни с реконвалесцентна плазма в Бургас е прилагано засега само три пъти. Снимка Черноморие-бг

Лечение на болни с реконвалесцентна плазма в Бургас е прилагано засега само три пъти. Снимка Черноморие-бг

От няколко месеца се води битка за разкриване на Кръвен център в Бургас. В УМБАЛ има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв. Кръвта се събира и се изпраща за обработване в Регионалния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. След като бъде преработена, кръвта се връща обратно в Отделението в Бургас, за да бъде използвана за лечение на нуждаещи се пациенти.

В страната има пет такива центъра и те се намират в градовете, в които има медицински университети - Националният център трансфузионна хематология в София, Регионалния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен, Регионалния център по трансфузионна хематология в Пловдив и Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна. В Бургас медицински университет няма. В морския град, след няколкогодишна битка, в университет "Проф. д-р Асен Златаров" бе разкрит Медицински факултет. Това стана факт с решение на Народното събрание на 10-ти май 2019 година. Вече втора година там се обучават бъдещи медици.

След началото на пандемията от COVID-19 през март тази година, рязко нарасна нуждата от разкриване на Кръвен център и в Бургас. Вече няколко месеца УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока - за издаване на разрешително от страна на Министерството на здравеопазването за създаването на Кръвен център в Бургас.

Липсата на Кръвен център в морския град се усеща осезаемо особено сега, когато се търси реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с COVID-19.

В Бургас само трима болни от COVID са лекувани с реконвалесцентна плазма

"Приветстваме усилията на обществения посредник Тодор Стамболиев за създаване на Кръвен център, в който преболедували от КОВИД бургазлии да даряват плазма с антитела. Както правилно посочва омбудсманът, Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма единствено на Центровете за трансфузионна хематология – т.нар. кръвни центрове. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност. Но има всички предпоставки за създаването на такъв център, сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура", казаха от УМБАЛ по повод публикация на омбудсмана по темата.

"Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ - Бургас и Медицински факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров". На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители", допълниха от болницата.

Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценя дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания. Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас. Повече дарители биха облекчили процедурата, затова апелираме към преболедували и желаещи да помогнат – да станат дарители на плазма.

В помощ на дарителите е създадено Сдружение за лечение с реконвалесцентна плазма, което оказва подкрепа и поема и пътни разходи на дарители.