dsc_9013

dsc_9013

Бургас за 14-ти път става литературна столица от рождението на Илия Буржев ще бъдат зала 1 на Младежки културен център. Началото на всички прояви е от 18 часа.

Един от акцентите в програмата е спектакълът "Блус в зелено" по повод 60-годишнината на поета Николай Искъров. Ще прозвучат и откъси от пиесата на съпругата му Красимира Донева "Господин Скарлати" в изпълнение на невена Цанева и Валери Еличов.

Първи том от пълните съчинения на Петко Росен – "Сурвакници" – непубликувана литературна критика ще бъде представен също на "Есенни литературни празници".

С книга ще бъдат отбелязани и 100 години музикално образование в Бургас. Литературната премиера на "Музикален Бургас" ще бъде на Международния ден на поезията и музиката - 1 октомври.

В празничната програма са предвидени премиери на книгите на Роца Боянова, Иван Бубалов, доц. София Дамянова, Мариана Праматарова, Димитрина Равалиева, проф. дфн Марияна Парзулова, както и на алманах "Бургас`2011".

В афиша са още вечер на прозата, творческа вечер на Дена Джелебова – Пейчева и музикално-поетичен рецитал по стихове на бургаски поети.

Специален гост на бургаската литературна есен тази година е писателят Йордан Атанасов от Стара Загора.

Официалното откриване на "Есенни литературни празници`2011" е от 18 часа на 26 септември в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино" с представяне на поетичното лице на Бургас антология "Поети, влюбени в морето".