Урокът на Таня Стоянова е по темата за модулните композиции. Снимки Личен архив

Урокът на Таня Стоянова е по темата за модулните композиции. Снимки Личен архив

Бургаските художнички Таня Стоянова и Ася Петрова заснеха два видео урока по рисуване за ученици от VI и VIII клас. Нагледните материали ще бъдат в помощ на учениците, които се обучават дистанционно в условията на извънредното положение, което бе въведено у нас на 13-ти март във връзка с разпространението на корона вируса.

Таня преподава изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий", а Ася - в Профилирана гимназия за романски езици "Георги Стойков Раковски".

Двете си правят импровизирано студио, където заснемат и после монтират уроците.

"Темата в моя урок е свързан с декоративната композиция от модули и е част от учебното съдържание по изобразително изкуство за учениците от VI клас. Той обаче е подходящ и за ученици от VII клас, които ще кандидатстват с рисуване", обясни Таня Стоянова. Гимназията, в която тя преподава е единствената, която има паралелка по изобразително изкуство, за която се кандидатства след успешно положени изпити след VII клас.

"Темата за модулната композиция е възлова и актуална. Модулните композиции са около нас, но често пъти не ги забелязване, те са в плочките, във фризовете, присъстват в живота ни", обясни Таня Стоянова.

Нейната колежка Ася Петрова нарисува пред камерата натюрморт с макове. Ася рисува с акрил върху платно, а видео урокът й е предназначен за ученици от VIII клас.

Успоредно с това уроците могат да бъдат полезни и да провокират и възрастните. Двете авторки, които създадоха и развиват успешно ателие по рисуване "Wine Gogh" сега обмислят как да продължат да рисуват заедно със запалените по изкуството, като спазват дистанцията и мерките за сигурност. Видео уроците ще бъдат качени и на страницата на ателието в социалната мрежа и всеки ще може да се опита да ги нарисува в домашни условия. 

Уроците на Таня Стоянова и Ася Петрова ще бъдат излъчени през следващата седмица в ефира на бургаската телевизия Канал 0.

Галерия