stela_vylcheva-1

stela_vylcheva-1

Бургаски математици със сребро и бронз от олимпиада в Непал

отбора  от Азия, Африка и Европа премериха знания  в провелото се между 13 и 17 ноември състезание в Панаути, Непал.

Най-успешна сред бургаските деца се оказа деветокласничката Стела Вълчева, която завоюва сребърен медал в индивидуалното класиране. Мирена Пулева, Митко Стайков и Красимира Сеизова, също от деветите класове на математическата гимназия в морския град, се окичиха с бронзови медали. Само 7 точки не достигнаха на отбора на ПМГ да успее да вземе медал и в отборното класиране.

Четирите млади надежди на българската математика са извоювали местата си в отбора за Непал след тежка контрола между учениците от 8, 9 и 10 клас. Самата олимпиада AITMO е организирана в три дни, като първия ден е отделен за среща между ръководителите на отборите. Всеки съставя за своя отбор кратък речник с математически термини, тъй като конкурсните задачи се решават изцяло на английски. Състезанието във втория ден е разделено на две части-  индивидуалното продължава 90 мин. и съдържа 15 задачи, а при отборното се решават 10 задачи за 60 мин. Третият ден е определен за коментари и въпроси по решенията на задачите и класиране на отборите по точки.

Ръководителите на бургаския отбор - Иван Раднев и Галина Вълканова коментираха, че този път времето за извънкласна подготовка  по критериите на AITMO не е било достатъчно, заради многото ангажименти на възпитаниците им. Не е тайна, че математическият календар на ПМГ- Бургас е изключително натоварен. Само в дните до Коледа бургаските математици ще вземат участие в три състезания- едно на местно и две на национално ниво. На 27 ноември ще се проведе ХІІІ турнир по математика и информационни технологии "Св. Николай Чудотворец", посветен на празника на Бургас- 6 декември. На 3 декември започва националното състезание "Иван Салабашев", а на 10 декември учениците от цяла България ще мерят знания в рамките на Коледното математическо състезание.