В момента с лични средства Бачийски води дело да защити общинския интерес в стадион Черноморец. Снимка Архив Черноморие-бг

В момента с лични средства Бачийски води дело да защити общинския интерес в стадион Черноморец. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаският общински съветник от "Средна европейска класа" Константин Бачийски спечели дело за клевета срещу д-р Михаил Тиков. До делото се стигна, след като в залата на Общинския съвет Бачийски защитаваше общинския интерес. Съветникът заведе делото през февруари 2018 година.

Собственикът на верига частни болници и в Бургас, а вече и на сградата на единствената поликлиника в комплекс "Меден рудник" - Медицински център III, обвини общинският съветник в клевета. В продължение на близо две години различни съдебни състави се опитваха да разберат, без резултат в какво точно се състои клеветата срещу д-р Тиков, тъй като Бачийски единствено изнесе данни за незаконата продажба и нарушенията при нея без никъде да споменава името на д-р Тиков, които в някакъв момент вероятно се е саморазпознал и засегнал.

През 2017 година Бачийски определи сделката за незаконна, тъй като според него продажната цена е била под пазарната и не е бил проведен търг с участието на различни кандидат-купувачи, което да доведе до по-високи приходи в общинската хазна.

По надлежния ред и със всички законови средства, той се противопостави на незаконната продажба с решение на мнозинството в Общинския съвет на единствената общинска поликлиника в най-големият жилищен комплекс. 

Общинският съветник алармира за незаконносъобразния акт, който ощетяваше не само жителите на комплекса, но и всички граждани, тъй като според сделката общинската собственост беше продадена на цена с 1 200 000 лева по-ниска от възможно най-ниската цена, която позволява закона.

Съдебният спор възникна след реакцията на Константин Бачийски срещу сделката между Община Бургас и бизнесменът, който е собственик на частното здравно заведение в Бургас и в още четири областни града  и фирма "Булфарма".  Тогава от ръководството на фирмата, закупила общинския актив, обявиха, че се чувстват засегнати и започнаха дело за клевета, което беше многократно отлагано, а наскоро дори беше сменен и съдията по делото.

Малко след като информацията за оспорената от Константин Бачийски сделка между Общинска администрация и собственикът на "Булфарма" се появи в медиите, д-р Тиков излезе с изявление от името на частната болница и компанията, която представлява, че ще съди общинският съветник за клевета.

"Ако да защитаваш общественият интерес е престъпление – съдете ме!", заяви Константин Бачийски пред състав на Бургаски районен съд.

В крайна сметка се оказа, че изнесените данни отговарят на истината. Дългите съдебни битки, поради липса на доказателства за въпросната клевета приключиха, но със задължението към Михаил Тиков да заплати 8000 лева, разноски по делото.

В момента Константин Бачийски с лични средства води дела за защита на общинската собственост върху спортния комплекс "Черноморец" в Бургас.