DSC_8391

DSC_8391

Бургаски университет въвежда дистанционно обучение. Модул блокира плагиатството за своите студенти. Това ще помогне за издигане на нивото на учебното заведение и ще бъде в полза на 600 студенти, които ще преминат през тази форма на обучение в рамките на проекта, който университета реализира. Дистанционното обучение е едно от трите направления, заедно с усъвършенстване на системата за управление и повишаване квалификацията на кадри, по които университетът кандидатства за финансиране в рамките на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.DSC_8401

Двата проекта - BG051PO001-4.3.04-0015 "Развитие на електронните форми на дистанционно обучение" и проект BG051PO001-3.1.08-0027 "Усъвършенстване системата за управление" бяха презентирани днес пред преподаватели от университета.
"Ще бъде закупена платформа и сървър, ще създадем електронно хранилище с база данни, както и модули за дистанционното обучение. Този проект е насочен предимно към студенти, които се обучават задочно. Ще има и специален модул "анти плагиатство", така че когато една курсова работа е предадена и качена в системата, тя да не може да се използва повторно от друг студент. Целта ни е чрез проекта да повишим нивото на университета", каза доц. д-р Магдалена Миткова - зам. ректор на университет  "Проф. д-р Асен Златаров" и ръководител на проекта "Развитие на електронните форми на дистанционно обучение" . В рамките на проекта, който ще продължи 24 месеца, ще бъдат обучени 45 преподаватели за повишаване на квалификацията им, както и 15 преподаватели за създаване на интерактивни методи, мултимедийни и електронни материали. С въвеждането на електронната форма на дистанционно обучение се предвижда привличането на нови студенти – от чужбина, от региони извън академичните градове, хора в неравностойно положение и от малцинствените групи за предоставяне на достъпно и качествено образование. Проектът е в общ размер на 776 635 лева.DSC_8399
Вторият проект на университета - "Усъвършенстване системата за управление в университет "Проф. д-р Асен Златаров" предвижда повишаване ефективността и ефикасността на управленчески процеси, на конкурентноспособността, подобряване реализация на образователния продукт и управлението на процеси. С изпълнение на проекта се оптимизира процеса за управление на човешките ресурси и осигурява сигурност на информация, чрез различни нива на достъп. Основната цел на проекта е изграждане и въвеждане на система за електронен документооборот. Това води до реално разширяване на параметъра на действие в условията на пазарна конкуренция. 
Проектът е насочен към групите: преподаватели, служители и студенти. В първата целева група се включват професори, доценти, асистенти и лектори от научно преподавателския състав, които да участват в обучението за работа със системите за електронен документооборот. Втората целева група  обхваща служители от непреподавателския състав.
Проектът осигурява на университета ефективно управление на документацията, подобряване качеството на процесите и крайната услуга. Стойността му е 499 273,37 лева и е с продължителност 20 месеца.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Лина Главинова