111_199

111_199

Бургаските художници с нова литографска преса

 Тя бе доставена в цялостно ремонтираната Графична база в Морската градина. И двете придобивки са финансирани със средства, спечелени от Община Бургас по проекта "Завръщане в Бургас - минало, настояще и бъдеще".

Новата автоматична преса дойде заедно с цялата окомплектовка, необходима за работа в литографията - валяци, стелаж за сушене на графики, вентилатор за сушене на литографски камъни, климатик, компютър, мастиленоструен плотер и др.

Самата преса е изработена от стомана, бронз и дърво. Механизмът работи със специален литографски камък, който е варовиков и се добива от речните дъна само на няколко места в България.DSC_3239

Бургаските художници ще работят с литографската техника в обновената Графична база, която не беше ремонтирана след построяването й през 1982 година. Там беше възстановена и препокрита с керемиди покривната конструкция. Старата дограма е подменена с нова. Направен е нов окачен таван с топлоизолация. Сградата е шпаклована и боядисана отвън и отвътре. Ремонтирани са подовите покрития и дворното пространство.

Графичната база се намира под един покрив с помещения, които се ползват от сърф обществото. Извън проекта, със свои средства, Община Бургас извърши ремонти и в частта на спортистите.

Бургаската е една от петте графични бази в страната и се ползва за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.

При предстоящото второ издание на фестивала "Включи града", който също се организира по проекта "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", там ще се проведат част от уъркшопите и изложбите в програмата на фестивала.

Проект "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", BG161PO001/1.1-10/2010/004 на Община Бургас се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития".