Журналистите подкрепиха декларацията с подписите си

Журналистите подкрепиха декларацията с подписите си

Бургаските медии излязоха с декларация в защита на свободното слово. Повод за това станаха две решения на Районния съд по повод дела, заведени срещу два бургасик сайта.

Ето и пълният текст на декларацията:

До Етичната комисия на Висшия съдебен съвет

До Главния прокурор

До Народното събрание

До Министерски съвет

До Министъра на правосъдието

До Министъра на вътрешните работи

До Председателя на Районен съд-Бургас

До Председателя на Окръжен съд-Бургас

До Председателя на Апелативен съд-Бургас

До Председателя на Районна прокуратура – Бургас

До Председателя на Окръжна  прокуратура – Бургас

До Председателя на Апелативна прокуратура-Бургас

До НАП

До Комисията по културата и медиите към НС

До Комисия по правни въпроси към НС

До Съюза на българските журналисти

До Асоциацията на европейските журналисти

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БУРГАСКИТЕ МЕДИИ В ЗАЩИТА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

 

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от  лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда по данни на ОД на МВР – Бургас.

Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни, да завежда дела срещу медии.

Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.

Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.

Призоваваме Етичната комисия и Инспектората  към Висшия съдебен съвет да ревизират  професионалната дейност на съдия Калин Кунчев, и в частност двете дела срещу медиите.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и обстоятелства.

Призоваваме НАП да провери имущественото състояние на ищеца Петър Низамов, тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка.

Ще търсим правата си с всички законови методи на регионално, национално и европейско ниво.

 

С уважение:

колегия на бургаските журналисти