Милен Николов - директор на РИМ - Бургас откри Нощта на музеите. Снимки Черноморие-бг

Милен Николов - директор на РИМ - Бургас откри Нощта на музеите. Снимки Черноморие-бг

Четирите експозиции на Регионалния исторически музей в Бургас с уникални изложби за инициативата "Европейска нощ на музеите", която се провежда тази вечер в морския град. Те отвориха за посетителите в 18.00 часа. В продължение на шест часа жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до средновековни предмети, изработени от венециално стъкло, да видят уникалната скрафито керамика, да се върнат в час по природознание и да си припомнят различните ери и организми, които са живяли там, да разгледат фотоизложбите за нестинарството и манастирите.

Традиционно началото бе дадено от директора на РИМ Милен Николов в Археологическата експозиция. В зала "Трезор" е подредена средновековна сграфито керамика. Тя е съвместна експозиция с музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие и Созопол. През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници. Още от XII в. сграфито керамиката е белег на естетически вкус и показва усета за красота на средновековния човек. Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия Източноправославен свят. Средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и мн. др.

В Приподонаучната експозиция зрителите видяха изложбата с пясъци. Тя отвежда на пътешествие по най-красивите и екзотични плажове. В новата витрина е подредена само част от пясъчна колекция, която музеят събира от 2014 г. В нея вече има над 650 образци от пясъци от всички континенти, от екзотични места като Великденските острови, Островът на костенурката и зеления плаж на Хаваите.

Освен това в Природонаучата експозиция може да се видят и избрани минерални образци от личните колекции на инж. Николай Господинов, Евгени Вулев и Руслан Алксандров. Те ще могат да се разгледат в залата на музея до края на летния сезон.

Инициативата "Европейска нощ на музеите" се провежда от 18 години.

Галерия