Бургаският отбор по футбол спечели "Спешъл Олимпикс"

Той се проведе днес на спортната площадка в СОУ "Иван Вазов" в Бургас. Организатори на проявата са "Спешъл Олимпикс" - България, ОДМВР Бургас и Община Бургас. Участваха близо 50 атлети, както и подрастващи от Центъра за работа с деца от улицата. Регионалният турнир в Бургас е част от веригата регионални състезания на Спешъл Олимпикс България, които ще се проведат в общо дванадесет общини в страната през периода 10-ти – 28-ми май 2010 г. под мотото "Да играем заедно".

 

В турнира по футбол и народна топка в красивия морски град участваха атлети с интелектуални затруднения от помощните училища в Бургас и Карнобат, млади хора със специални образователни потребности, интегрирани в общообразователните училища в Бургас и Карнобат, както и техните партньори от тези училища.

По традиция спортното състезание в Бургас стартира с факелна щафета на служители на Министерство на вътрешните работи в израз на съпричастност с каузата на Спешъл Олимпикс за подкрепа и социално включване на хората със специални образователни потребности.

За успешното провеждане на регионалния турнир по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс България в Бургас съществен принос има и съдействието, оказано от общинските власти и регионалния инспекторат по образованието към Министерство на образованието, младежта и науката в градовете.

Награждаването на победителите осъществиха зам. директорът на ОДМВР Бургас – главен инспектор Калоян Калоянов и Павлина Алексиева от Образователния инспекторат в крайморския град.

"Спешъл Олипмикс" дава възможност на младите хора със специални образователни потребности да участват равностойно в спортни турнири заедно със свои връстници, да подкрепят своите съотборници и да получат подкрепа от тях, да проявят спортните си способности, да изпитат удовлетворението от победата и радостта от това да участват в един хубав спортен празник.