DSC_8997

DSC_8997

Бургазлии като парижани - заключват любовта си с катинари

по целия свят. Катанците, чийто ключ влюбените хвърлят в морето, са символ на неугасващата им любов.DSC_8977

Има няколко теории за началото на този израз за най-силното чувство. Една от тях е за древно суеверие, според което може да опазите връзката си от недоброжелатели, ако окачите катинар с инициалите си на ограда или перилата на някой мост. Ключът се хвърля във водата, за да не може никой да отключи връзката между двама влюбени.

В Русия пък тази традиция е леко променена. Близо до моста "Лужков" в Москва са поставени метални дървета, на които младоженците поставят катинари за своята вечна любов.DSC_9001

В Сърбия пък още преди Втората световна война любовна драма на местната девойка Нада слага началото на заключената любов. Нада се влюбила в офицера Реля, който обаче бил мобилизиран на фронта в Гърция. Там се влюбил в друга и развалил годежа си с Нада. Тя тежко понесла измяната и починала. Девойките от града се уплашили, че и тях ще ги последва подобна съдба и започнали да пишат имената на избраника си на катинари, които заключвали на перилата на моста, където по-рано двамата влюбени се срещали.

Най-голяма популярност и масовост на този обичай идва след книгата на Федерико Моча, която е и  филмирана - "Желая те". Двойката от филма закача своя катинар на емблематичния мост "Милвио" в италианската столица. Той е известен като мостът на заключената любов. Там има толкова много катинари, че управата на Рим била принудена да ги свали и да монтира специални метални перила за катинарите. Влюбените  заключват любовта си в катинарите и хвърлят ключа във водите на река Тибър.DSC_8984

Твърде много любовни катинари има и в Париж. Известният като Мост на изкуствата над Сена е претрупан с катинари и властите в града от лятото започнаха демонтирането им, тъй като те толкова натежали, че част от парапета се срутил.

Мостове на любовта има още в Прага, Кьолн, Лондон, Сибиу и къде ли още не.

И ние българите не изоставаме от традицията, поне що се отнася до романтиката. Едва ли скоро бургаският мост ще се срути от тежестта на катинарите, но поне началото е поставено. Далеч по-напред от нас обаче са пловдивчани. Там силните си чувства изразяват на моста над гребния канал. Някои катанци са красиво изографисани с инициалите на двойките. Според стари майни за пръв път катинари на любовта се забелязват още преди двайсетина години до Университета по хранително-вкусови технологии. Градската легенда разказва, че тогава събирачи на старо желязо свалили всички до един, оставяйки влюбените без място, на което да заключат любовта си. Такива катинари има още във Варна, на моста в Ямбол. Според специалисти мостовете винаги са имали символично значение за влюбените, тъй като съединяват два раздалечени бряга. Това обяснява защо този обичай е получил такъв глобален мащаб.

Но сигурно мнозина си спомнят, че още преди ремонта бургаският мостик бе любимо място за влюбените, които, освен че съзерцаваха морската шир, оставяха инициалите си и любовните си обяснения по перилата му. Старото "Г+М=Love" е малко архаично и позабравено за сметка на модерния му вариант, какъвто се явява заключеният метален катинар. Кое обаче гарантира вечна любов - писаното слово или хвърленият ключ, е това само времето може да каже.

Галерия