1902

1902

Бургазлии показаха дигитални умения в Археологическия музей

и споделиха 15 нови изображения в най-голямата електронна енциклопедия, редактираха статии на различни езици, с което обогатиха дигитално представяне на музея и неговите експонати в Интернет. За приноса си посетителите получиха награди, осигурени от Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент1902215 и български кандидат за комисар с ресор "Дигитализация".

В инициативата се включиха хора от всички възрастови групи. През целия ден Мирем Кадир – стажант "Дигитализация на културно наследство" в РИМ Бургас, обясняваше на гостите, как да създават и редактират публикации в интернет енциклопедията, а за любителите на фотографията – как да качат снимките си. "Уикиденят в музея има за цел да разшири информацията в Интернет за българското културно наследство. По този начин то достига до по-широка публика и е добра реклама за музейните експозиции.DSC09736 Пресъздаването на културното наследство в дигитална форма на различни нива и езици, е комплексен процес, за който обаче може да допринесе всеки." – каза Радовеста Стюърт - докторант "Компютърни системи и технологии" в университет "Проф. Асен Златаров" и част от Информационния отдел на РИМ Бургас.

Посетителите със смарт устройства изпробваха QR кодовете, поставени в централната зала на Археологическия музей. Чрез тях те имат възможност да научат повече за определени исторически понятия, споменаващи се в музейните текстове. QR кодовете водят към препратки в Уикипедия, а част от статиите са съставени от бургаските музейни специалисти.