Бургазлии ще пътуват от "Меден рудник" до центъра за 8 минути градски транспорт", който община Бургас ще реализира. Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта подписаха днес кметът Димитър Николов и зам.-министърът на МРРБ Лиляна Павлова. Те сложиха подписите си в един от модерните автобуси, които община Бургас закупи преди две години със собствени средства. С него беше направена обиколка по част от маршрута на бързата лента, чието обособяване предстои като част от реализацията на проекта. Тя ще бъде предназначена за приоритетно движение на автобусите от градския транспорт. Сега по основната за града линия - №211 се пътува за 45 минути от едната до другата крайна спирка (к-с "Меден рудник" – к-с "Изгрев"). След реализирането на проекта от "Меден рудник" до центъра ще се стига за 8 минути, а цялото разстояние ще се минава за около 25 минути.

 

 

 

"Бургас е първи, защото имаше най-голяма готовност да реализира толкова голям проект. От 440 млн. лева, които ЕС ни дава по ОП "Регионално развитие" за модернизация на транспорта, 131 млн. лв. са за вас", добави зам.-министър Лиляна Павлова. У нас управляващ орган на проектите по тази оперативна програма е МРРБ.

Общата стойност на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" е 67 млн. евро. С 24 от тях ще бъдат закупени 67 чисто нови екологични автобуса, стандарт ЕВРО 5. За сравнение, в момента 90 % от автобусите на градския транспорт в Бургас са със стандарт ЕВРО 0 и ЕВРО 1.

Изпълнението на проекта включва още: изграждане и разширяване на автобусно депо; приоритетни автобусни ленти и светофарна система; обновяване на пътнически терминали; буферни паркингови зони; интегрирана електронна билетна система; система за информиране на пътниците в реално време; център за контрол на трафика; система от велоалеи и др.

Срокът за изпълнение на "Интегриран градски транспорт на Бургас" е до ноември 2013 г.