Бургазлии внесоха над 1 млн. лв. в хазната на физическите лица от свободни професии, граждански договори и наеми. Сумата е със 140 000 лева повече от внесената за същия период на миналата година. 2440 жители на Бургаска област са подали декларациите си за доходите за 2010 година на място в НАП или по пощата, а други 307 са избрали да направят това по интернет. Подадените декларации са почти двойно повече в сравнение с първия месец на миналата година. За по-бърза и ефективна обратна връзка, например, ако НАП трябва да ви възстанови определени надвнесени суми, при попълването на декларациите не забравяйте да посочите телефон за връзка и електронен адрес, ако имате такъв, призоваха данъчните.

 

На 10 февруари изтича срокът, в който гражданите могат да платят с отстъпка от 5 % данъка за довнасяне по годишните декларации за облагане на доходите. Отстъпката се ползва, ако дължимият данък постъпи по сметките на НАП до 10 февруари 2011 г. напомниха от териториалната дирекция в областния център.

Плащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет. За улеснение на клиентите в салона за обслужване на ТД на НАП - Бургас на улица "Александровска" 26 има разкрити банкови гишета за  гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.

Данъците и осигурителните вноски се заплащат по банковите сметки на компетентните Териториални дирекции на НАП. За  физическите лица това са дирекциите по постоянния им адрес. Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кода за вид плащане (111213 - "Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др." за декларациите за облагане на доходите на физически лица), входящия номер на данъчната декларация, като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay и в интернет-страницата на приходната администрация - www.nap.bg.

Списъкът с кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката "Плащане" на интернет страницата на агенцията.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.