Бургазлия отива на Балканиада по математика За място в представителния отбор сили мериха 24 безспорни таланти в сферата на математическото мислене и решаване на задачи с изключително висок коефициент на трудност. Възпитаникът на ПМГ – Бургас ще защитава честта на Родината с още петима връстници – 3-ма от София и по един от математическите гимназии в Плевен и Шумен. Престижното и тежко състезание ще се проведе в началото на юни в Кишинев, Молдова. В него по традиция мерят сили най-добрите млади математици от източната част на Европа.

Александър Макелов преди седмица премина още един курс на усилена подготовка в София с водещи математици от БАН. За да се подготви по-добре за балканската надпревара, той отказа участие във всерусийската олимпиада, която също събира цвета на младата математическа генерация в рамките на Европа.

Математикът ни още в началото на годината се завърна с бронзов медал от международното математическото състезание ”Romanian Masters in Sciences”, което се проведе от 24 февруари до 1 март в Румъния. Той се класира на престижното трето място в изключително сериозна конкуренция със свои връстници от Русия, Китай, САЩ, Сърбия, Италия, Румъния, Великобритания, Бразилия и България.

Отлично беше и представянето му на зимните и пролетните математически състезания в страната. провели се в Русе, Плевен и Ямбол.

В последната национална надпревара на математиците от България турнирът „Атанас Радев”, който се проведе в Ямбол в края на март, математическата гимназия в Бургас отборно се класира на второ място, като отстъпи само на софийската математическа гимназия и остави след себе си Националната природо-математическа гимназия.