DSC_7027

DSC_7027

Бургазлия с "Икар" за постановката "Хамлет" Никола Тороманов и Даниела Олег Ляхова. 

В Международния ден на театъра "Хамлет" взе общо пет награди. В категория "Съвременен танц и пърформанс" бяха отличени хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев (за техния пърформанс "Мишеловката" в "Хамлет") – двамата взеха участие в първото издание на "Включи града" (2012), със спектакъла "Zооm In". 

Макар и да живее и работи основно в София, през 2012 г. Венелин прави своето "завръщане в Бургас" като организатор на сегменти "Артинсталации" и "Уъркшопи" във фестивала "Включи града". В рамките на двете издания на феста той срещна бургаската публика с над 30 произведения на съвременното изкуство. За първи път в родния си град Венелин Шурелов представи и някои от своите авторски произведения -  "Фантомати", "Машина за рисунки", "Лампа Дора", "Стрелбище". 

Венелин Шурелов завършва сценография в Националната художествена академия в София. Съосновател е и преподавател в програма "Дигитални изкуства" в Художествената академията, художник в театрална работилница "Сфумато", основател на "Subhuman Theatre" и арт група "Via Pontica". 

Фестивалът за иновативно изкуство "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. 

"Включи града" е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за "Европейска столица на културата 2019 г.".

Снимка Лина Главинова