Бургазлия с награда от кинофест в Сиатъл Призът му е присъден от NFFTY - най-големия филмов фестивал за младежи в САЩ, който тази година в продължение на 5 дни привлече над 9 000 души публика, които гледаха най-новото и доброто произведено от млади кинематографисти от цял свят.

В този кинопреглед за пръв път бе представен български продукт, който веднага спечели сърцата на публиката в невероятната конкуренция на филми от САЩ и Европа. Освен тази награда, лентата има и още две номинации за "Най-добър студентски филм" и за "Най-добър късометражен". Филмът е част и от официалната селекция на редица други уважавани международни фестивали.

След броени дни „Облаците летят на запад” предстои да бъде представен в един от най-старите университети в света като част от Международния студентски филмов фестивал в Кеймбридж, Великобритания. След това лентата се отправя и на премиера в Сан Диего.

Преди малко повече от месец "Облаците летят на запад" се превърна и в първия филм на български ученик, който достигна до официалната селекция на престижния филмов фестивал в Нюпорт Бийч, Калифорния. Форумът в Калифорния е един водещите за световната филмова индустрия.  Българският филм успя не само да се пребори до финала на фестивала, но и вместо само в студентската беше включен директно в официалната късометражна програма, като по този начин той бе поставен рамо до рамо с филми, създадени от професионалисти в тази индустрията.

Върху 22-минутната лента Веселин Чолаков работи повече от година. Създаден е по техника, съчетаваща компютърна, класическа (hand-drawn) и 3D анимация, движещи се графики (motion graphics) и реално заснето видео.

Филмът се занимава с проблеми като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти.

Веско Чолаков представя проекта си така: "Всичко започва във Африка, където ние хората за първи път се появяваме като индивид. Продължава 200 000 години по-късно и хиляди километри по-далеч с безпрецедентното развитие и невиждания технологичен напредък на XXI век, с пренаселената и все пак потъваща в отчуждение Земя. Филм, който разказва историята на малка източноевропейска страна, България. Историята за това как успяхме да извървим пътя от социализъм до нашата жадувана демокрация, но също и история за всичко това, което загубихме, преследвайки я. Филм базиран на действителен случай за човек в непознат град, без приятел, с когото да говори, с единствения начин да преживява като свири на акордеон...".

Енергичният млад кинематограф създава своите филми с много хъс и любов. Учи се от лекции, които са представени в интернет от водещи специалисти в областта на киното. Много ескперименти, много труд, много безсънни нощи, опити – грешки и отново опити – до достигане на желания резултат. Както сам той споделя, никой не може да повярва, че всичко е създал без помощ от никого.

Филмът "Облаците летят на запад" е вторият проект на Веселин Чолаков, който тръгва да мери сили в световната филмова индустрия в този авангарден жанр. Първият, "FOLLOW ME",  преди 3 години беше обявен за победител в мащабния младежки филмов фестивал "Моята Европа", където филмът беше включен в издаденото след форума DVD и прожектиран в държави в почти цяла Европа.