Алия говоря със страст за фотографията. Снимка Лина Главинова

Алия говоря със страст за фотографията. Снимка Лина Главинова

Алия Казанджиева, бургазлийката която впечатли Европа със снимките си, дели времето си между анимационното кино и фотографията. Тя спечели две първи места в две от общо пет категории във фотоконкурс, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа. Снимките й са включени и специален каталог, който е издаден в края на конкурса. А победата й я среща и с френския президент Емануел Макрон. Алия Казанджиева, единствената българска финалистка, е сред наградените младежи, които присъстваха по време на официалната дискусия в сградата на Съвета на Европа, водена от президента Макрон на тема: "Екология и Правата на човека". "Той държеше да поздрави всеки един от нас лично", сподели бургазлийката. А споменът от тази среща е запечан на обща снимка с френския президент.

Снимките й са правени в родния Бургас. "Обичам да снимам от малка", сподели пред "Черноморие" студентката в Нов български университет. Там тя учи анимационно кино, а отскоро и фотография. Алия признава, че анимацията е голямата й страст, но не изключва възможността един ден да създава анимационни филми посредством фотографията.

От малка участва в различни конкурси. Постепенно обаче фотографията взема връх и последните години изпраща свои снимки на почти всички престижни конкурси. Алия следи развитието на това изкуство, блоговете на изявени автори и не спира да се учи. От времето, когато е запечатвала цветето или облака, досега са минали години, но снимките на Алия показват, не само нейната страст, израстването й като фотограф. Тя непрекъснато следи за обявяване на различни фотографски конкурси и не пропуска възможността да участва. Не обича обаче да говори в аванс за това, докато не станат ясни резултатите.

А успехите пред нея тепърва предстоят, защото Алия е упорита и устремена към целта, а когато вземе фотоапарата в ръка го прави с любов!