Филмът е заснет сред невероятните пейзажи на Родопите

Филмът е заснет сред невероятните пейзажи на Родопите

Филмът "Бягство" на режисьора Виктор Божинов ще има своята бургаска премиера на 7-ми октомври, петък, от 19:30 часа в Културен дом НХК. Това е третият пълнометражен филм за режисьора, след касовите "Възвишение", събрал над 140 000 зрители и "Голата истина за група Жигули" гледан от над 154 000 души. Прожекцията е част от афиша на V фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест".

Актьорският състав на "Бягство" включва  Диана Димитрова, Александър Кендеров, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев, Венцислав Сариев. Действието се развива в Родопите. Сниман е в най-високо разположеното село в България – Чамла, на 1650 м. надморска височина. Сценарият, дело на Деляна Манева ("Мисия Лондон"), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

"Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера. Едните са привърженици на ценностите на либералната демокрация като лична свобода, равенство, толерантност към различните и отказ от насилие, и другите държави, в които постепенно се утвърждават принципите на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на тези два коренно различни социални модела", разказва Виктор Божинов, който участва и в създаването на редица от най-успешните български сериали като "Под прикритие", "Стъклен дом" и "Връзки".

"Бягство" е филм за величието на Родопите. В тази история природата има изключително важно място. Тя е не само фон на който се разиграва историята, а пълноценен участник в нея. Не сме пестили усилия при разказването на тази интересна и драматична човешка история, която ще развълнува, както обикновените зрители в киносалона, така и изкушената кинокритиката", допълва продуцентът Галина Тонева.

Билети за премиерата се продават на касата на Часовника.

Филмовата прожекция е част от програмата на "Порт Прим Арт Фест", който се организира от гранд хотел и СПА "Приморец" с подкрепата на Община Бургас.