Kor

Kor

Бял корморан плува в бургаските езера

ценност за хората, които обичат да наблюдават птици в тяхната естествена среда, но преди всичко за орнитолозите, занимаващи се с научна дейност в тази област.

На язовир "Мандра" сред струпване от няколко големи корморана, вид, който е постоянен в нашата страна и познат на повечето хора с тъмната си черна окраска, е видян екземпляр в много светло, почти бяло оперение. „Белият” голям корморан се е откроявал сред черните си събратя, с което привлича вниманието на специалистите и доброволците, участници в редовния мониторинг на биологичното разнообразие провеждан в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците. Причината някои екземпляри да изглеждат бледо жълтеникави или почти бели в дивата природа се дължи на частичната или пълна липса на два вида пигменти (меланини) в перата и кожата на птиците. Такива индивиди са известни, като леуцисти.

Бялата, иначе черна, птица е била наблюдавана няколко дни по-късно след нейното откриване на същото място.

Само два дни след интересното наблюдение от язовир Мандра, в другото езеро на Бургас -  Атанасовското, са видени девет екземпляра от вида голям брегобегач. В момента на наблюдението птиците са се хранили в смесено ято със сребърни булки и тъмногърди брегобегачи. Големият брегобегач е рядък вид за България. Той се среща у нас само по време на миграция или зимуване. Обикновено се виждат само единични птици.