DSC_8456

DSC_8456

Бъдещи студенти избират родни университети пред обучение в чужбина

"Компютърни науки" в СУ "Св. Климент Охридски". "Интересувам се от информатика и програмиране. Смятам, че тук мога да намеря качествно образование", коментира избора си на учебно заведение Григор. Той посети днес кандидат-студентската борса в Младежкия културен център, на която се представят близо 20 родни университета и колежи. Заедно с него пред щанда на Софий университет се спряха и съучениците му - Светлозар Михайлов и Константин Жребилков. Светлозар иска да учи софтуерно инженерство, а Константин се е насочил към компютрите. Важно значение за избора им на ВУЗ изиграло и мнението на техни приятели, които вече се обучават там.DSC_8479

"Международен бизнес" е новата специалност, която се въвежда от учебната 2012/2013 година в Икономическия университет във Варна. Обучението ще се извършва изцяло на английски език от преподаватели на университета. "Кандидат-студентите се интересуват как се образува бала, какви изпити се държат. Все още родителите имат последната дума при избора на специалност и насочват деликатно децата си в една или друга посока, която често е различна от техните предпочитания", коментираха на щанда на ВУЗ-а. Традиционно е търсенето за специалностите "Счетоводство и контрол" и "Информатика".

Националният военен университет "Васил Левски" се радва на интерес от страна на желаещите ученици от Бургас и региона да учат там. В тази кампания са въведени и четири нови граждански специалности - "Логистика на сигурността", "Авионика", "Компютърни технологии за проектиране" и "Управление на ресурси и технологии - въоръжение и бойни припаси". И момчета, и момичета проявяват интерес към университета. В последните години расте броя на дамите, които искат да учат за сапьори.

"Избрах университета, защото исках да остана в страната и смятам, че всеки си тежи на мястото. Пък и в нашето семейство е традиция и аз не съм първия военен", каза Павлин Пройчев DSC_8468четвъртокурсник в НВУ "Васил Левски" Велико Търново. Той е родом от Бургас и днес е на щанда на своя университет в Младежкия културен център, за да отговаря на въпроси на бъдещи студенти. Той учи сигнално разузнаване. За него не е стоял въпроса дали да запише гражданска специалност или да бъде под пагон. Всеки кандидатстващ във ВУЗ-а, който не е гражданска специалност, подписва 15-годишен договор. Първите 5 години са обучението, а следващите 10 изкарва по разпределение в страната. "Знам това и не се притеснявам. Някой ден и аз сигурно ще участвам във военна мисия на нашите сили, но засего това е далечна перспектива. Предстои ми още година и половина обучение, след това разпределение", допълва Павлин. И признава, че неговите приятели го подкрепят в избора му и се гордеят с него.DSC_8474

Колежите и университетите във Великобритания си остават предпочитани от българските студенти, решили да учат в чужбина. Сроковете за кандидатстване в Обединеното кралство обаче вече са изтекли и сега могат да се пуснат т.нар. "закъснели формуряли". Сред предпочитаните учебни заведения там е "Ковънтри". Родните кандидат-студенти се спират на специалностите "Бизнес", "Мениджмънт", "Компютри", а напослекът все повече искат да учат там - авиация.