Budni_vecher

Budni_vecher

Бъдни вечер е! Символи и традиция, свързани с празника

постни ястия - сърми, пълнени чушки, боб, ошав, печена тиква, зеле, лук. Задължително трябва да има и орехи. Всеки на трапезата получава по един орех, разчупва го и по пълноценността на ядката гадае, каква ще е годината за него.

Докато домочадието се е събрало около постната трапеза, в огъня гори бъдника. Дървото трябва да гори цяла вечер затова се избира круша или дъб, по-рядко дрян.

"Вещният мир на трапезата "говори" най-многословно чрез краваите. Когато са няколко, един е за коледарите, а останалите за орача, за овчаря, за лозаря, в средата се поставя краваят богувица т.е. посветената на бога безкръвна жертва. Когато той се разчухи, от него за иконата се заделя половината, използва се през годината за лек или се разделя на толкова части, колкото са сътрапезниците. На краваите се изобразяват птици, змии, кошара с овце и овчар, гумно с копни и стожер, рало и кола", пише Анчо Калоянов в книгата си "Славите ли млада бога?".

Когато всичко на трапезата е сложено и семейството е седнало около нея, никой не трябва да става, докато продължава вечерята. Ако това се наложи, трябва да стане преведен, за да натежат от жито класовете.

Важен момент вечерта е каденото на трапезата, което се извършва от най-стария мъж. Това се прави три пъти и се произнася молитвата "Отче наш".