DSC_9082

DSC_9082

България на 26-то място по усвояване на европари след защитени проекти възлизат на 30-35%. "Много малко са страните в ЕС, които усвояват на 100% средства. Има такива, които усвояват 50-60%, други около 50%, ние сме в третата група", коментира евродепутатът доц. Маруся Любчева. Според нея, се забелязва напредък от страната ни при оползотворяването на средствата на ЕС.

Доц. Любчева представи възможностите пред страната ни през следващия рамков период - 2014-2020 на среща, организирана от Общинския съвет на БСП - Бургас. "Следващият период ще е по-труден и по-малко обезпечен финансово. Това е така, защо у нас има по-висока безработица, по-висока младежка безработица, по-малка заетост, невисоко ниво на образование. Трябва да разберем, че фондовете на ЕС са допълващи и те са допустими, където има национално развита стратегия", обясни доц. Любчева.DSC_9074
Според нея, Партията на европейските социалисти, към които тя принадлежи в Европарламента, е показала своята изключителна ангажираност по отношение на политиките ЕС насочени към младите хора. "Ще бъдат заделени в ЕС нужните средства, за да се осигури съответен финансов ресурс, за да може младите хора да се реализарат, да получат работа, ако не могат до една година да си намерят сами работа, да започнат собствен бизнес, да чиракуват някъде", каза още Маруся Любчева.