Българчета от Чикаго пращат рисунки за "Слакопойна чучулига" Той ще се проведе на 6 и 7 май в културен център "Морско казино". В него ще участват 60 индивидуални изпълнители и 7 вокални групи от цялата страна.

 

Над 90 са децата, изпратили рисунки за  съпътстващата конкурсна проява "Нарисувай ми песен". За първи път тази година сред участниците има и българчета, живеещи в чужбина - деца от българския учебен център "Знание" в Чикаго, САЩ.

Съгласно регламента, конкурсът ще протече в два тура. В първия младите таланти ще изпълнят песни от фонда на националния конкурс за песен "Сладкопойна чучулига". Допуснатите до II тур участници ще пеят втора песен по избор.

Изпълнителите ще бъдат оценявани в три възрастови групи (до 7 г.; 8-11 г. и 12-14 г.) от експертно жури с председател Доротея Петрова – продуцент "Детска музика" в Българско национално радио. За първи път тази година в състава на журито са включени и деца – Кристина Дончева (на 12 години) – носител на специалната награда на конкурса през 2010 г. и Димитър Петров – ученик в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Поп и джаз пеене".

В дните 6-7 май в Младежкия дом ще може да бъде разгледана и изложба с детските творби, изпратени за конкурса "Нарисувай ми песен". Те са създадени по песни от "Сладкопойна чучулига", без ограничение в стил, изобразителна техника, форма и материали.

Конкурсът за изпълнители "Сладкопойна чучулига" се организира от Община Бургас и сдружение "Сладкопойна чучулига". Той цели популяризиране на песните, създадени през годините в по-стария конкурс под шапката на "Сладкопойна чучулига" – за създаване на нови детски песни. По традиция конкурсът за песен следва този за изпълнители. И през тази година той ще се проведе през месец юли.