Кметът на община Бургас Димитър Николов представи рамката на проекта за бюджет. Снимки Лина Главинова

Кметът на община Бургас Димитър Николов представи рамката на проекта за бюджет. Снимки Лина Главинова

253 млн. лева е макро рамката на проекат за бюджет на Община Бургас за 2019 година. Той бе представен пред медиите от кмета Димитър Николов и екипа му. Държавните делегирани средства възлизат на 101 млн. лева, общинските средства са 112 млн. лева, 39 млн. лева са парите по оперативни програми. Предстои общественото обсъждане на проекта за бюджет, след което той ще бъде приет на сесия на Общинския съвет в морския град.

Образование, екология, култура, бизнес, инфраструктурни обекти са акцентите в проекта за бюджет. Предстои да бъдат закупени нови машини за миене на улиците, за почистване на обществените места.

14 нови предприятия ще отварят врати през следващата година и в тях ще бъдат заети 700 души. В индустриалната зона на Българова са закупени 5 имота от по 110 дка всеки.

Предвидени са средства за подобряване на инфраструктурата на Пети километър, където складови бази и производствени цехове имат малки и средни фирми.

Заложени са средства за реконструкцията на булевардите "Проф. Яким Якимов", "Димитър Димов". Общината има разработен проект за ремонта на улица "Алеко Константинов".

Нов Младежки център със зала за кино ще бъде изграден в Меден рудник. За целта се търси финансиране по Норвежка програма.

През 2019 година започват ремонтите на сградата на НХК и на старата Немска болница, която ще се превърне в библиотека.

Нови фестивали ще радват бургазлии и гостите на града през следващата година, както и няколко спортни турнира.

Галерия