DSC_7310

DSC_7310

Царево против национален парк "Българско Черноморие" Проектът има за цел да опази застрашени животински и растителни видове, скални образувания, пясъчни дюни, подводни морски пещери, рифове.  Тъй-като обхваща доста голяма територия това може да създаде трудности при неговото управление. В обхвата на бъдещия парк ще влизат природните  паркове "Странджа" и "Златни пясъци", защитени местности, резервати и природни забележителности. Създаването на национален парк практически е най-високата степен на защита, предвидена от закона.

Териториите в него пък са както държавни, така и общински, като има и частни терени. Това обаче налага тяхното отчуждение, тъй като в националните паркове, каквито са "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", може да има само държавни земи. Подобно ограничение от гледна точка на собствеността няма за по-ниската категория на защита - природните паркове.
Очакваният резултат е ограничаване на урбанизацията, замърсяването и презастрояването на крайбрежните територии с цел съхранение и развитие на малкото останали естествени екосистеми с уникални местообитания на редки и защитени видове растения и животни, се посочва в доклада на БАН. "Общинска администрация Царево е твръдо против създаването на Национален парк "Българско Черноморие". И то в такъв огромен мащаб, без да се направи допитване до хората. Това е и трети пореден удар към нашата община от страна на управляващите. Отхвърлиха Общият устройствен план на общината, не се приема плана за управление на Природен парк "Странджа", а сега и нов Национален парк на територията на общината. Нашата община е най-много засегната от този парк, поради факта, че има най-голям процент предложени площи, които да влязат в Националния парк – цели 22.48%. Да не забравяме и, че 90% от населението на общината живее покрай морето. Какво остава като препитание за тези хора, ако се приеме да бъде създаден този парк. Както винаги съм казвал – най-добрият вариант е да се проведе широко обществено обсъждане", заяви кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.